Eind 2014 heb ik deelgenomen aan een Vipassana Retraite in het Vipassana centrum in België.
De retraite duurde 10 dagen en is een zogeheten stilte retraite.

Vipassana betekent: De dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Het is de meditatie techniek die in India is ontstaan en 2500 jaar geleden herontdekt is door Gottama de Boeddha.

S.N. Goenka zorgde er in de jaren 70 voor dat deze techniek wereldwijd bekend werd. Sindsdien is het ene na het andere centrum ontstaan en is het voor iedereen mogelijk geworden om een retraite te ervaren.

Gedurende de retraite worden strenge regels (Silar) aangehouden die het mogelijk maken dat iemand gedurende die tijd scherpte van geest (Samadhi) en uiteindelijk wijsheid door ervaring (Panna) krijgt. Daarvoor worden stapsgewijs 3 meditatie technieken aangeleerd.

Ten eerste de Anapana (ademhalingstechniek), daarna de Vipassana en ter afsluiting Metta bana (Loving Kindness meditatie)

De resultaten van deze retraite voor mij waren:

  • Innerlijke rust
  • Diepgaande inzichten over mijzelf en mijn handelen
  • Scherpte van mijn zintuigen, zonder daarbij overprikkeld te raken
  • Terugkeer van energie

Deze vorm van meditatie heeft mij zo enthousiast gemaakt dat ik mensen ook de effecten van de Vipassana meditatie wil laten ervaren. Dit doe ik door middel van meditatie avonden en weekenden met daarbij een uitleg over de techniek. 

Dit is een kennismaking met Vipassana. De techniek wordt normaal gesproken onderwezen in officiële Vipassana meditatie centra over de gehele wereld in de vorm van meerdaagse stilte retraites.

Meditatie avonden
Meditatie weekend (retraite)